ŚwiatDiety.pl

Switch to desktop

Cukier w normie

cukier w normie www.tvr24.pl

 Cukier w normie czyli wartość cukru mierzona na czczo nie powinna przekraczać wartości 100mg/dl, nie mówimy tu od razu o cukrzycy jednak niebezpiecznie podwyższony poziom cukru we krwi mają coraz młodsi ludzie. Podwyższona glukoza w krwi może w przyszłości powodować przykre dolegliwości chorobowe obniżająze standard życia.

Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebny jest mu odpowiedni poziom glukozy we krwi. Spożywamy węglowodany, które podczas trawienia zmieniają się w glukozę, która trafia do krwi a potem do mięśni, wątroby oraz innych narządów dzieje się tak dzięki insulinie, która ułatwia transport glukozy do poszczególnych komórek. Tak można w najprostszy sposób pokazać rolę jaką pełni glukoza w naszym organizmie, jeżeli w w/w procesie następują jakiekolwiek błędy glukoza może nie zostać dostarczona do komórek a we krwi pozostaną zbyt duże ilości glukozy- stan taki nazywamy hiperglikemią. My róznież możemy wspomóc nasz organizm w tym procesie np. poprzez spożywanie mniejszej ilosci kalorii, produktów z mniejszym udziałem cukrów, wprowadzić do naszego zycia aktywność fizyczną, oczywiście nie jest tu obojętny czynnik genetyczny ale trzeba go traktować jako wskazówkę do bardziej rygorystycznego przestrzegania zdrowych zasad diety.


 

W przypadku utrzymywania się przez dłuższy czas podwyższonego poziomu cukru we krwi grozi nam cukrzyca. Jest to poważna choroba wraz z którą mogą występować tzw. dolegliwości towarzyszące, choroba znacznie obniża jakość naszego życia dlatego warto juz za wczasu sprawdzić poziom glukozy we krwi i podjąć należne kroki.

 

 

zasady żywieniowe dla osób zagrożonych cukrzycą

- jemy często i mało, czyli co 3 godziny około 5-6 posiłków dziennie

- ograniczamy ilość spozywanego tłuszczu (tylko chude mięso i wędliny, ryby, ograniczamy ilość tłuszczów zwierzęcych)

- makarony i warzywa spozywamy al dente, ryż i kasze spożywamy na sypko, nie rozgotowujemy potraw

- jemy chudy nabiał (nie 0% tłuszczu ale lekko odtłuszczony)

- unikamy cukru i produktów słodkich

- ograniczamy spożycie: bananów, winogron, suszonych owoców, owoców kandyzowanych, roślin strączkowych, gotowanych buraków, gotowanej marchewki, ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych, pyz

- owoce w menu powinny znajdować się przed południem nigdy na wieczór

- ostatni posiłek powinien być spożyty 3 godziny przed snem

- raczej spożywamy produkty z pełnego przemiału

- zwracamy uwagę aby zjadane produkty zawierały błonnik

- nie najadamy się na wieczór

- nie jemy jednego posiłku dziennie

- unikamy dań typu fast food, wysokoprzetworzonych

 

 

 

zdj.   tvr24.pl

Copyright 2013 Światdiety.pl. All Rights Reserved
Powered by: Softdesign Studio

Top Desktop version